top of page

 

 

 

Behandling

En kiropraktor er en autoriseret sundhedsperson,
der beskæftiger sig med undersøgelse, diagnose,
forebyggelse og behandling af smertetilstande
og nedsat funktion i muskel- og skeletsystemet.

 

Man kan henvende sig direkte til en kiropraktor uden henvisning fra egen læge eller speciallæge. Kiropraktoren er uddannet – og forpligtet – til selvstændigt at undersøge og diagnosticere, hvori en skade består. Såfremt der er behov for undersøgelser, som kiropraktoren ikke selv kan varetage, eller anden behandling er påkrævet, henvises der typisk til egen læge.

Smerter i rygsøjlen (især nakke og lænd) eventuelt med udstrålende smerter til ben eller arme er den hyppigste grund til, at man henvender sig til en kiropraktor. Rygsmerter kan optræde på forskellige måder og i flere sværhedsgrader lige fra ømme muskler til alvorligere skader som f.eks. en diskusprolaps.

 

Kroppens muskler og led kan også medføre symptomer væk fra ryggen, eksempelvis hovedpine, som også er en hyppig grund til at søge kiropraktor.

 

Lokale smerter i arme og ben er også en almindelig grund til at søge kiropraktor.

 

Undersøgelsen og diagnose

Undersøgelsen omfatter en sygehistorie og en grundig undersøgelse af området med besvær. Ofte suppleres undersøgelsen med mere almene undersøgelser som f.eks. blodtryksmåling eller lignende.

 

Røntgenundersøgelse

Undertiden er det nødvendigt at foretage en røntgenundersøgelse. Alle kiropraktorer har umiddelbar adgang til røntgenundersøgelse.

 

Vi har eget udstyr på klinikken til at foretage røntgenundersøgelse med.

 

Rekvirering af billeder fra sygehuse kan komme på tale hvis der er taget røntgenbilleder der ikke er for gamle.

Udlån af røntgenbilleder fra klinikken til anden sundhedsperson, vi udlåner gerne egne røntgenoptagelser.

Opbevaringspligt vedr. røntgenbilleder, vi har en opbevaringspligt på 5 år ifølge lovgivningen af vores røntgenoptagelser.

 

Behandlingen hos en kiropraktor består af flere elementer:

 

– Information og rådgivning
– Manuel behandling
– Kiropraktisk manipulationsbehandling
– Bløddelsbehandling
– Øvelser/genoptræning
– Forebyggelse

 

Information og rådgivning

Information og rådgivning opfattes som en selvstændig del af et behandlingsforløb.
Patientens egen viden om skaden og håndteringen af skaden i dagligdagen, er meget vigtig for et godt behandlingsforløb.

 

Manuel behandling

Manuel behandling er en bred vifte af metoder, hvor kiropraktoren bruger sine hænder til at løsne/udspænde stramme eller ”låste” led i ryg, arme eller ben.

 

Kiropraktisk manipulationsbehandling

Kiropraktisk manipulationsbehandling er et særkende for kiropraktorerne og er en metode der specifikt og nænsomt retter på funktionen i et led ofte med en karakteristisk hørlig lyd (knæk).

 

Bløddelsbehandling

Bløddelsbehandling anvendes overfor muskler, sener og ledbånd mv.

 

Øvelser og genoptræning

Øvelser og genoptræning er patientens egen indsats for at genoptræne den tabte funktion eller styrke af det skadede område. Dette vil afhængigt af problemet omfatte både stabillitets-, styrke-, smidigheds- og/eller koordinationstræning. Træningen foregår enten som hjemmetræning med forudgående instruktion i klinikken eller i et af de lokale motionscentre med et individuelt program.

 

Forebyggelse

Forebyggelse er en vigtig del af et behandlingsforløb, idet det desværre er ret almindeligt at få tilbagevendende problemer, når man først har fået en skade. Forebyggelse omfatter i særdeleshed træning.

 

Bivirkning ved kiropraktik

Bivirkning ved kiropraktik Forekommer som regel kun som lokal ømhed af det involverede område og er der kun et døgns tid. De kan mildnes med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin. Isbehandling er også effektivt. Brug isen i 10 minutter, og gentag evt. 1 time senere.

bottom of page